2010-20

Dromen & Daden

Atelier – Onderwijs – Engagement – Publicaties

__________________________________________________

Een vliegende kraai vangt altijd wat

Afgunst

Een artistieke queeste is het verbinden van de innerlijke met de uiterlijke wereld. De persoonlijke wereld van interpretaties, ethiek, symboliek, mythen, met de dagelijkse werkelijkheid van vallen en opstaan.

Die innerlijke wereld blijkt een levenslange labyrinthische ontdekkingsreis te zijn vol met doodlopende gangen en onverwachte openingen.

De uiterlijke wereld is eenvoudiger, die staat open voor iedereen, je hoeft er alleen maar naar toe te lopen.

Met die laatste gedachte wordt een wereld aan uitwisselingen op gang gebracht, van een in Californische conferentie in Leeuwarden, tot een Nederlandse expositie in Xi’an, China.
En warempel, die wereld opent zich vanzelf…

________________________________________

.

_____________________________________

Atelier Oude Boteringestraat

Kunst is van oudsher drager van stichtelijke thema’s.
Zoals religieuze in de serie ‘De 7 Doodzonden’ en mythologische in ‘De lusten van Zeus’.

De 7 Doodzonden

De mens is een zoogdier, vol met primitieve driften. De kerk definieert de meest ongewenste als “de 7 Doodzonden”, te weten de hoogmoed, de afgunst, de drift, de hebzucht, de onmatigheid, de wellust en de luiheid.

Drift – Hebzucht

Onmatigheid – Wellust

Hoogmoed – Luiheid

________________________

Lusten van Zeus

De Grieks-Romeinse cultuur is de bron van de Europese cultuur. En primitieve driften waren aan hun goden welbesteed.

Io & Argus -/- Leda & de Zwaan

Geen enkele jonge maagd was veilig voor de oppergod Zeus, die hen belaagde vermomd als zwaan, als stier, als gouden regen, of haar zomaar veranderde in een kalf.

Danae & de gouden regen -/- Europa & de stier

Landschappen in Shangluo

Kunst kan ook de natuur verbinden met verbeelding,

Een bezoek aan een ravijn in Shangluo in China leidde tot Chinese thema’s, verbeeld in landschap.

Oost en West blijven elkaar prikkelen

.

Tenerife

.

Iran: Yazd

Noorwegen

Tenerife

Tenerife

_____________________________

.

______________________________

Klassieke Academie voor beeldhouwkunst

De opbouw van een academie van 0 tot 5-jarig is vooral een rekenkundig vraagstuk, want de investeringen zitten in het begin en de volledige opbrengst aan het eind van die periode. Dan pas kan het aflossen beginnen.
Toch was er de ambitie om naast de schilderkunst ook de beeldhouwkunst en de grafiek te gaan onderwijzen, dus de opbouwfase met 5 jaar te verlengen…

Beeldhouwen

In 2010 gaat de ‘Klassieke Academie voor beeldhouwkunst’ van start, in een ander onderkomen. Daar is ook ruimte voor een grafiekwerkplaats en een tekenlokaal. Het laatste voor een Avondschool en voor deelcursussen. Ook dit kent een vliegende start.

Tekenen -/- Grafieklokaal

Maar na 5 jaar – net wanneer ook de beeldhouwacademie op volle sterkte is en beide academies in de zwarte cijfers komen – wordt ze de prooi van belangenstrijd tussen docenten. De studenten haken af en de beeldhouw-opleiding wordt in de volgende twee jaar weer afgebouwd.

Soortgelijke problemen ontstaan – tegelijk met de viering van het 10-jarig bestaan in 2015 – op de Klassieke Academie voor schilderkunst, deze werden aanvankelijk overwonnen, maar door in 2018 uit de directie te stappen kwam de weg vrij voor alweer een nieuwe belangenstrijd.

In 2019 was het klaar met de academie, het werd ook hoog tijd voor een nieuw begin: dit keer met internationalisatie.

_____________________________________

.

______________________________________


Wordt in 2013 benoemd tot ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’ en viert de 70e verjaardag met een overzichtstentoonstelling in Kunstlievend genootschap Pictura te Groningen.

Begint in  2012 de manifestatie ‘de Renaissance in het noorden’ met exposities in 5 noordelijke musea.
Is In 2015 initiator van de jubileummanifestatie van de academie, getiteld ‘De Klassieke Salon’ met exposities in Noord-Nederland en Noord-Duitsland, met murale opdrachten, enz.

Internationale uitwisseling

Is ook in 2015 panelist in ‘The Representational Art Conference’ TRAC-2015 in Ventura, Californie. Het is een initiatief van de California Lutheran University en trekt deelnemers uit alle hoeken van de wereld. Vat ter plekke het plan op om deze conferentie naar Nederland te halen

‘TRAC-2018’ vindt – met steun van de grondlegger Michael Pearce – plaats in Leeuwarden, in 2018 culturele hoofdstad van Europa, alweer met deelnemers uit alle continenten en met tal van papers, demonstraties en keynote-speakers waaronder de Noorse schilder Odd Nerdrum en de Rembrandtkenner Ernst van de Wetering.

trac 2018, Leeuwarden                           -/-                         Exhibition Classical Art

Parallel loopt de tentoonstelling, Classical Art, gesponsord door Achmea. De organisatie is in handen van de stichting ‘De Klassieke Salon’ (medebestuurders Annelies Meester en Peter Trippi) en tijdens de conferentie wordt de ‘International League of Fine Art Schools’ ILFAS, gepresenteerd (medebestuurders Fokko Dijkstra en Edwin van Dijk).

Hij raakt datzelfde jaar, via de mediator Jishu Li, betrokken bij het ‘5th Silk Road International Art Festival’ in Xi’an, China, als exposant en als representant en maakt daar voor ILFAS afspraken over culturele uitwisseling met o.a. Lin Baogang, beeldhouwer en Dean vakopleiding beeldende kunst aan de Xi’an University of Architecture and Technology, XUAT.

trac 2019,  Ventura, USA                         -/-       China in Netherlands        -/-       Netherlands in China

Begint 2019 met een bezoek aan de Ecole Superieure des Arts Visuelle in Marrakesh, Marokko, neemt daarna deel aan de (laatste) ‘TRAC-2019’ in Ventura, Californië  en organiseert daar tussendoor de ‘Dutch Silk Road Art Exhibition’ met 9 Chinese kunstenaars op 5 locaties in Leeuwarden, Kampen, Den Haag en Groningen. En ook een paar exposities van de Chinese kunstenaar Minli Gao met Tibet als onderwerp.

Regelt omgekeerd het transport naar China van werken van 11 Nederlandse kunstenaars, voor een bijzondere presentatie van Nederland in het ‘6th Silk Road International Art Festival’ in Xi’an.
Werkt ter plaatse mee aan de inrichting en opent namens alle buitenlandse kunstenaars de manifestatie in het Shaanxi Province Museum.

Opening Silk Road Art Festival    -/- The Shaanxi Province Museum             -/-               Visit to Moscow

Maakt op de terugweg uit China een tussenstop in Moskou voor een kennismaking met de ‘Moscow State Academic Art Institute, named after V.I. Surikov of the Russian Academy of Arts’ en het ‘Moskou Art Lyceum’. Neemt tenslotte deel aan de Figure This Conference in Londen.

__________________________________

.

_____________________________________

.

Publiceert het programmaboek TRAC2018 en begeleidende boeken voor de manifestaties “De Renaissance in het Noorden” 2012, “De Klassieke Salon” 2015 (gesponsord door Art Revisited)

Diverse catalogi nav de China exchange: ‘Dutch Silk Road Art Exhibition’ en het Silk Road International Art Festival in Xi’an, China.;

‘Memorandum China’; Memorandum Russia;  (uitgave st. ILFAS/Klassieke Salon)

.

.

www.klassieke-salon.nl

www.ilfas.org

.

.

Click here to open PDF: Lessen in Lichtzin (Les 1)       

Click here to open PDF: Memorandum China’18;

Click here to open PDF: Memorandum China’19 

Click here to open PDF: Memorandum Russia’19 

.

Video Klassieke Academie

Video: trac2018

Video: Dutch Silk Road Exhibition

Video: Opening  Xi’an Silk Road Art Festival