2010-20

Mythe & Realiteit

Schilderijen – Tekeningen/grafiek/strips – Plein air – Onderwijs – Engagement – Publicaties – Links – PDF – Video

____________________

De 7 Doodzonden

________________________

Kunst is ook de drager van een thematiek. Ik ging op zoek naar klassieke thema’s, religieuze in de serie ‘De 7 Doodzonden’ en mythologische in ‘De lusten van Zeus’.

Lusten van Zeus

________________________

Io & Argus -/- Leda & de Zwaan

Danae & de gouden regen -/- Europa & de stier

En kunst kan de natuur verbinden met verbeelding,

Landschappen in Shangluo

______________________________________

Bezoeken aan China leidden tot Chinese thema’s, verbeeld in landschap.
Oost en West blijven elkaar zoeken.

.

Tekenen/grafiek/strips

.

Tenerife

.

Plein air

.

Iran: Yazd

Noorwegen

Tenerife

Tenerife

.

Onderwijs

.

Beeldhouwen

In 2010 begin ik de ‘Klassieke Academie voor beeldhouwkunst’ op een andere locatie. Ook deze loopt voorspoedig en ze er verhuist naar een groter onderkomen, waar ook ruimte is voor een grafiekwerkplaats en een tekenlokaal.

Tekenen -/- Grafieklokaal

Maar na 5 jaar wordt ze de prooi van conflicten en belangenstrijd tussen docenten – studenten haken af en deze opleiding wordt in de komende twee jaar afgebouwd.

Vergelijkbare problemen ontstaan – tegelijk met de viering van het 10-jarig bestaan in 2015 –  op de academie voor schilderkunst, deze worden aanvankelijk opgelost, maar nadat ik in 2018 uit de directie ben gestapt laait het weer op. In 2019 heb ik er genoeg van en verlaat ik de opleiding.

.

Engagement

.

In 2012 begin ik de manifestatie ‘de Renaissance in het noorden’ met exposities in 5 noordelijke musea.
In 2013 wordt ik benoemd tot ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’ en vier ik mijn 70e verjaardag met een overzichtstentoonstelling in Kunstlievend genootschap Pictura te Groningen.

In 2015 ben ik initiator van de jubileummanifestatie van de academie, getiteld ‘De Klassieke Salon’ met exposities in Noord-Nederland en Noord-Duitsland, met murale opdrachten, enz..
Ook in 2015 ben ik panelist in ‘The Representational Art Conference’ TRAC-2015 in Ventura, Californie. Het is een intiatief van de California Lutheran University en trekt deelnemers uit alle hoeken van de wereld.
Het brengt me op het idee om deze conferentie naar Nederland te halen: in 2018 vindt ‘TRAC-2018’ plaats in Leeuwarden, dan culturele hoofdstad van Europa, ook hier met deelnemers uit alle continenten.

trac 2018, Leeuwarden                           -/-                         Exhibition Classical Art

Parallel loopt de tentoonstelling, Classical Art, gesponsord door Achmea. De organisatie is in handen van de stichting ‘De Klassieke Salon’ en tijdens de conferentie wordt de ‘International League of Fine Art Schools’ ILFAS, gepresenteerd.
Datzelfde jaar raak ik betrokken bij het ‘5th Silk Road International Art Festival’ in Xi’an, China, als exposant en als representant en maak daar voor ILFAS afspraken over culturele uitwisseling.

trac 2019,  Ventura, USA                         -/-       China in Netherlands        -/-       Netherlands in China

In 2019 leg ik namens ILFAS contact met de Ecole Superieure des Arts Visuelle in Marrakesh, Marokko, ik neem deel aan de (laatste) ‘TRAC-2019’ in Ventura, Californië  en organiseer ik de ‘Dutch Silk Road Art Exhibition’ met 9 Chinese kunstenaars op 5 locaties in Leeuwarden, Kampen, Den Haag en Groningen. Omgekeerd het transport naar China van werken van 11 Nederlandse kunstenaars, voor een bijzondere presentatie in het ‘6th Silk Road International Art Festival’ in Xi’an. Ik werk ter plaatse mee aan de inrichting en open namens alle buitenlandse kunstenaars de tentoonstelling in het Shaanxi Province Museum.

Opening Silk Road Art Festival    -/- The Shaanxi Province Museum             -/-               Visit to Moscow

Aansluitend overleg ik in Moskou met de ‘Moscow State Academic Art Institute, named after V.I. Surikov of the Russian Academy of Arts’ en het ‘Moskou Art Lyceum’ over toekomstige uitwisselingen. Tenslotte neem ik deel aan de Figure This Conference in Londen.

.

Publicaties

.

Catalogi voor de manifestaties “De Renaissance in het Noorden” 2012, “De Klassieke Salon” 2015 en programmaboek TRAC2018.

Diverse catalogi nav de China exchange: ‘Dutch Silk Road Art Exhibition’ en het Silk Road International Art Festival in Xi’an, China.;

‘Memorandum China’; Memorandum Russia;  (uitgave st. ILFAS/Klassieke Salon)

.

Links

.

www.klassieke-salon.nl

www.ilfas.org

.

PDF

.

Click here to open PDF: Lessen in Lichtzin (Les 1)       

Click here to open PDF: Memorandum China’18;

Click here to open PDF: Memorandum China’19 

Click here to open PDF: Memorandum Russia’19 


.

Video

Video Klassieke Academie

Video: trac2018

Video: Dutch Silk Road Exhibition

Video: Opening  Xi’an Silk Road Art Festival