2010-20

Mythen & Manifestaties

Atelier – Onderwijs – Engagement – Publicaties

____________________

Kunst kan drager van een thematiek zijn.
Bijvoorbeeld van klassieke thema’s, zoals religieuze in de serie ‘De 7 Doodzonden’ en mythologische in ‘De lusten van Zeus’.

Atelier

Oude Boteringestraat, Groningen

De 7 Doodzonden

________________________

________________________

Lusten van Zeus

________________________

Io & Argus -/- Leda & de Zwaan

Danae & de gouden regen -/- Europa & de stier

Kunst kan ook de natuur verbinden met verbeelding,

______________________________________

Landschappen in Shangluo

______________________________________

Bezoeken aan China leidden tot Chinese thema’s, verbeeld in landschap.

Oost en West zoeken elkaar.

.

Tekenen/grafiek/strips

.

Tenerife

.

Plein air

.

Iran: Yazd

Noorwegen

Tenerife

Tenerife

_________________________

Onderwijs

Klassieke Academie voor beeldhouwkunst

Beeldhouwen

Tom Hageman begint in 2010 met de ‘Klassieke Academie voor beeldhouwkunst’ eerst aan de Timpweg, later in een groter onderkomen in de Paradijsvogelstraat. Daar is ook ruimte voor een grafiekwerkplaats en een tekenlokaal.

Tekenen -/- Grafieklokaal

Maar na 5 jaar wordt ze de prooi van belangenstrijd tussen docenten. De studenten haken af en de beeldhouw-opleiding wordt in de volgende twee jaar weer afgebouwd.

Soortgelijke problemen ontstaan – tegelijk met de viering van het 10-jarig bestaan in 2015 –  op de Klassieke Academie voor schilderkunst, deze worden aanvankelijk opgelost, maar nadat Tom Hageman zich in 2018 terugtrok uit de directie laait het weer op.
In 2019 is het genoeg geweest en verlaat hij opleiding.

.

Engagement


Wordt in 2013 benoemd tot ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’ en viert de 70e verjaardag met een overzichtstentoonstelling in Kunstlievend genootschap Pictura te Groningen.

Begint in  2012 de manifestatie ‘de Renaissance in het noorden’ met exposities in 5 noordelijke musea.
Is In 2015 initiator van de jubileummanifestatie van de academie, getiteld ‘De Klassieke Salon’ met exposities in Noord-Nederland en Noord-Duitsland, met murale opdrachten, enz.

Internationale uitwisseling

Is ook in 2015 panelist in ‘The Representational Art Conference’ TRAC-2015 in Ventura, Californie. Het is een intiatief van de California Lutheran University en trekt deelnemers uit alle hoeken van de wereld.

Neemt het initiatief om deze conferentie naar Nederland te halen: in 2018 vindt ‘TRAC-2018’ plaats in Leeuwarden, dan culturele hoofdstad van Europa, ook hier met deelnemers uit alle continenten.

trac 2018, Leeuwarden                           -/-                         Exhibition Classical Art

Parallel loopt de tentoonstelling, Classical Art, gesponsord door Achmea. De organisatie is in handen van de stichting ‘De Klassieke Salon’ en tijdens de conferentie wordt de ‘International League of Fine Art Schools’ ILFAS, gepresenteerd.
Hij raakt datzelfde jaar betrokken bij het ‘5th Silk Road International Art Festival’ in Xi’an, China, als exposant en als representant en maakt daar voor ILFAS afspraken over culturele uitwisseling.

trac 2019,  Ventura, USA                         -/-       China in Netherlands        -/-       Netherlands in China

Legt In 2019 namens ILFAS contact met de Ecole Superieure des Arts Visuelle in Marrakesh, Marokko, neemt deel aan de (laatste) ‘TRAC-2019’ in Ventura, Californië  en organiseert de ‘Dutch Silk Road Art Exhibition’ met 9 Chinese kunstenaars op 5 locaties in Leeuwarden, Kampen, Den Haag en Groningen. Regelt omgekeerd het transport naar China van werken van 11 Nederlandse kunstenaars, voor een bijzondere presentatie in het ‘6th Silk Road International Art Festival’ in Xi’an. werkt ter plaatse mee aan de inrichting en opent namens alle buitenlandse kunstenaars de tentoonstelling in het Shaanxi Province Museum.

Opening Silk Road Art Festival    -/- The Shaanxi Province Museum             -/-               Visit to Moscow

Voert aansluitend overleg in Moskou met de ‘Moscow State Academic Art Institute, named after V.I. Surikov of the Russian Academy of Arts’ en het ‘Moskou Art Lyceum’ over toekomstige uitwisselingen. Neemt Tenslotte deel aan de Figure This Conference in Londen.

.

Publicaties

.

Catalogi voor de manifestaties “De Renaissance in het Noorden” 2012, “De Klassieke Salon” 2015 en programmaboek TRAC2018.

Diverse catalogi nav de China exchange: ‘Dutch Silk Road Art Exhibition’ en het Silk Road International Art Festival in Xi’an, China.;

‘Memorandum China’; Memorandum Russia;  (uitgave st. ILFAS/Klassieke Salon)

.

Links

.

www.klassieke-salon.nl

www.ilfas.org

.

PDF

.

Click here to open PDF: Lessen in Lichtzin (Les 1)       

Click here to open PDF: Memorandum China’18;

Click here to open PDF: Memorandum China’19 

Click here to open PDF: Memorandum Russia’19 

.

Video

Video Klassieke Academie

Video: trac2018

Video: Dutch Silk Road Exhibition

Video: Opening  Xi’an Silk Road Art Festival