2000-10

Klassiek & Muziek

Atelier – Onderwijs – Engagement – Publicaties

_________________________________________

Actie is reactie

Monique

Een vrij modern idee is dat een schilderij niet een verhaal illustreert, maar zelf het verhaal is. Dat begint in de negentiende eeuw bij de Symbolisten, wordt voortgezet in de Pittura Metafisica, krijgt een eigen draai in het Surrealisme en wordt vervolgd in het Fantastisch Realisme.
Het is een omkering van de volgorde. De kunstenaar levert het beeld, de toeschouwer bedenkt het verhaal. De kunstenaar heeft dan ook geen eenduidige boodschap, maar geeft aanleiding, nodigt uit, prikkelt verbeeldingskracht en bouwt zo de toeschouwer om tot (mede)kunstenaar.

____________________________

.

.

____________________________

Atelier Oude Boteringestraat

In de eenentwintigste eeuw verdiepte het zoeken naar synthese zich. Naast het schilderkunstige werden kunst-inhoudelijke vraagstukken steeds belangrijker, in de trant van: hoe meng je de materie met het immateriële, het etherische?

Exotische Muziek

Aanleiding: in Arezzo, Italië, is te zien hoe Piero della Francesco engelen schildert.

Het leidt als vanzelf tot de vraag: hoe versmelt je het fysiek lijfelijke met het etherisch idee, het aardse met het hemelse ?

Anders gezegd, hoe schilder je muziek?

Het ‘fysiek lijfelijke’ werd het vrouwelijk naakt – en ook de Oriënt keert erin terug.

Ook de vijf zinnen worden uitgebeeld, althans gezicht en gehoor zijn hier wel duidelijk, geur en smaak zijn verbeeld in stilleventjes en tot de tastzin, de streling, wordt uitgenodigd…

Zo komt alles samen, oud en nieuw, de tweede en derde dimensie, oost en west en de klassieke waarden in een modern licht.

View on the harbor of Algers

En tussendoor ontstaan familieportretten

Sint Joris

Een opdracht voor een tweeluik ‘St. Joris en de Draak’ (2 schilderijen 160 x 200) voor Staalbankiers, gevestigd in de St. Jorisdoelen, Den Haag, wordt vervolgd met tentoonstellingen langs alle vestigingen van de bank.

Sint Joris is de nationale heilige van Engeland. Zijn gebeente rust in St George’s Chapel in Windsor; een voorrecht wat deze kapel mag delen met 9 kloosters op de berg Athos, 35 andere kerken in Griekenland, 24 kerken en kloosters op Kreta, 6 kerken op Cyprus, 15 kerken te Egypte, 5 kerken in Israël en op de Westoever, de Citadel van Allepo alsmede 2 kloosters in noordelijk Irak, die ook allemaal in het bezit zijn van een meer of minder volledig skelet.

Beatus Luxus

Aansluitend maken Beatus (gezegend) en Luxus (weelde) het tot een vierluik.

Bij het schilderen van naakten hoort uiteraard de modelstudie.

Etsen

Ets/aquatint: Centauren – Ets/auquatint: Harpijen – Ets/aquatint: Sphinxen

Een paar mythische wezens worden nog vertaald in ets/aquatint, maar door hardnekkige copd is het met de etskunst voortaan afgelopen.

.

Italië

Pyreneeën

Frankrijk

Spanje

_______________________

Het grote Panorama van Callosa d’en Sarria

Een verblijf als Artist in Residence in Callosa d’en Sarria (Fundacion Cultural ‘Knecht-Drenth) leidt tot ‘Het grote panorama van Callosa d’en Sarria’ een verslag over een enthousiast begin en een treurige afloop…

___________________________________

.

.

_________________________________

Klassieke Academie voor schilderkunst

1 november 2004 wordt de VOF ‘Klassieke Academie’ ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, een paar maanden later omgezet tot een stichting. In september 2005 gaat de ‘Klassieke Academie voor schilderkunst’ in Groningen van start.

Praktijklokaal

Het is opgezet als een 5-jarige opleiding op HBO-niveau: 3 jaar vakscholing, gevolgd door 2 jaar Masterstudie in een vrij strakke lesopbouw, maar tegelijk met een grote vrijheid voor de (tenslotte) 25 kunstenaars en kunsthistorici die als docent zijn ingehuurd.

Theorielokaal

De Rijksacademie te Amsterdam biedt haar collectie gipsafgietsels aan: er wordt een aparte ruimte, een glyptotheek, voor ingericht. Eén van die beelden, de Niké van Samothrake (godin van de overwinning), wordt het beeldmerk van de Klassieke Academie.

Glyptotheek

Geeft zelf les in modeltekenen en anatomie in de vooropleiding en in perspectiefleer in het eerste jaar. Geeft ook deelcursussen gipstekenen.

______________________________________

.

.

_____________________________________

De verbazing van het Noorden

Organiseert voor de Klassieke Academie een reeks manifestaties: in 2007 ‘Klassiek op 10’ in tien noordelijke galerieën; in 2008 ‘De verbazing van het noorden’ met 50 kunstenaars in het ‘oude’ Groninger Museum – later Natuurmuseum; in 2009 ‘Klassiek in Romantiek’ in 7 noordelijke galerieën.

Museum ‘De Buitenplaats’ opening eindexamententoonstelling

Is van 2006-’08 jurylid van de ‘Jeanne Bieruma Oostingprijs’ (2008 voorzitter en curator van de tentoonstelling van de prijswinnaars in het museum Kranenburgh te Bergen).

__________________________________

.

.

___________________________________

“Denkend aan boeken schiet mij als vanzelf de Tuhfat al- Nuzzar fi Ghara’ib al-Amsar wa’Aja’ib al Asfar door de geest, oftewel “Het geschenk aan alle aandachtigen van de man die merkwaardige zaken zag in vele steden en die de meest wonderbaarlijke reizen maakte”. Aldus de aanhef van een bijdrage in een bibliofiel liefhebbers boek.

Overige uitgaven zijn vooral de periodiek van de Klassieke Academie: “Klassieke Berichten” en begeleidend materiaal bij tentoonstellingen en artikelen in kranten en tijdschriften.

.

Click here to open PDF: The Great Panorama of Callosa d’en Sarria

Click here to open PDF: Sint Joris en de draak

.

.

NOS journaal 2005

Video: Classical Academy

Video (Herman Tulp): De verbazing van het Noorden