Tradities & Crossovers
Atelier – Onderwijs – Engagement – Publicaties
______________________________

Begin tachtiger jaren volgt een terugkeer naar Europa, naar de ‘eigen’ schilderkunstige traditie van ‘strijklicht gevangen in olieverf’.
Maar al schilderend aan de serie ‘Erotische landschappen’ komt de vraag op: hoe combineer je de oude met de moderne schilderkunst?
_________________________
Atelier


De anatomische les -/- Erotische landschappen
Gezichten van Azië
Hoe verbind je oost met west…

Zonder zichzelf te verliezen?
Selfies

Zelfportret als Lord Shiva -/- Zelfportret als Soepschildpad
_________________
Zodiac
_________________


De serie Zodiac dient voor een verjaarskalender.
_________________________
Rockin’ Kimono’s
‘Oude’ schilderkunst is de illusie van een driedimensionale ‘werkelijkheid’ op een plat vlak.
‘Moderne’ kunst is de autonomie van vorm en van kleur.

In de serie ‘Rockin’ Kimono’s’ werd de ‘klassieke illusie’ verbonden met autonome toepassingen.
Het twee- met het drie-dimensionale

_________________
Tekenen/Grafiek/Strips
.
Armadillo
________________

Armadillo is opgezet als bladen voor een partituur van de componist Sytze Smit en is later omgebouwd tot graphic novel met het Gilgamesh-epos als verhalend contrapunt.

Etsen
_________


Illustraties voor het pamflet ‘De Frankenstein-constructie’ (auteur D.Kraaijpoel, uitgever Academie Minerva) in verzet tegen een fusie van de academie met andere H.B.O.-instellingen tot de Rijkshogeschool Groningen.

De Frankenstein-constructie
Maakt voor de ‘Bevrijdingsmanifestatie’ Groningen een zeefdruk: ‘Hommage’ (exposities o.a. Groninger museum en diverse provincie-hoofdsteden). Ontwerpt beeldmerken voor de stichtingen ‘Monument & Materiaal’ en ‘WWK’, alsmede een ‘Nieuwjaarsprent’ (linosnede) voor de laatste.

Plein air
Rodellar
Bereist Europa, Turkije en Egypte,

Maar de meest inspirerende plek bleek Rodellar in de Pyreneeën.

Architectuur
De beschrijving van de Vrijstaat Rottum.
___________________________________________________

Eilanden en opbouw van Rottum
Ontwerpt vijf verschillende architectuur-scholen binnen een industriële bouwwijze.

De Postantieke School: het Centrale Bad
Een verbindend verhaal dient om de ideeën toegankelijk te maken.

De Harde School: de Grote Markt
Daarin maakt de Marokkaanse ontdekkingsreiziger Ibn Battuta – na de apocalyptische ‘Grote Storing’ – een avontuurlijke reis naar de onbekende kusten van de Noordzee.

De Vrije School: De Dom en het Hermetenpark
Aangeland in Rottum maakt hij kennis met een gesjeesde architect, Adolf Loose, die de plaatselijke bouwkunst van zure commentaren voorziet.

De Gulden School: het Stadhuis
Intussen ontmoet Ibn Battuta niets dan moeilijkheden in een vreemde cultuur, waar de gastvrijheid niet in tel is, waar alles om belangen draait en waar voetbalsupporters het geweld niet schuwen.

Antarchis: de Bijstand
Maar dank zij zijn ondernemende Harem en met de steun van een duister Islamitisch genootschap – de Karakoyun – weet hij zich er doorheen te slaan.
Onderwijs
.
Coördineert in 1984 de openingsmanifestatie rond de nieuwbouw van de Academie Minerva’ met een groot aantal lezingen, toneelvoorstellingen, symposia, tentoonstellingen, plus een koninklijke opening.

Nieuwbouw Academie Minerva
Initieert binnen- en buitenschoolse (Postacademiale) leergangen ‘Kunst in Opdracht’ voor Academie Minerva, deels in samenwerking met de Academie v Bouwkunst.
Is vanaf 1986 coordinator van alle deeltijdse opleidingen.
.
Engagement
.
Is adviseur van de BBK (voorzitter Frits Linnemann) en is lid van de Fondsraad van het Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst.
Daarnaast lid van de adviescommissie kunstopdrachten Rijksuniversiteit Groningen, en voorzitter van de kunstcommissies ‘nieuwbouw Academie Minerva’ en ‘nieuwbouw Conservatorium’.

Is bestuurslid en vanaf 1986 voorzitter (en onbezoldigd directeur) van de Stichting WWK, en beheert ca 80 ateliers in 7 panden.

.
Publicaties
.
Schrijft voor de BBK de nota’s “de Kunstenaar te Appelscha” (m.b.t. regionale geldstromen) en “Inkomenspositie beeldende kunstenaars” (hierop volgt de WVC-evaluatie in 1988 m.b.t. de geldstromen beeldende kunst).; “De kwaliteit van het beleid” n.a.v. de WVC-evaluatie 1988; (uitg. BBK, een analyse van de effecten van de geldstromen WVC) en de Discussienota “Structuur & avontuur”, over de organisatie van (vooral) het decentrale beeldende kunstbeleid (dit leidt tot studiedagen o.a. te Haarlem, Deventer en Maastricht).

.
.
Click here to open PDF: Rottum Boek I
Click here to open PDF: Astrologische verjaarskalender
Click here to open PDF: a chapter of Armadillo
.
Video
.
Click here to open video: Cappadocië in 1980